Backup και ανάκτηση δεδομένων

Σε όλους σχεδόν θα έχει τύχει να χαλάσει ο σκληρός δίσκος με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων. Σε όσους από εσάς δεν έχει τύχει ακόμα είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα συμβεί και σε εσάς οπότε και πρέπει να λάβετε τα μέτρα σας για να μην χάσετε τα πολύτιμα δεδομένα σας.

Ας ξεκινήσουμε όμως αναλύοντας με όσο το δυνατόν πιο απλό λόγο, γιατί είναι σχεδόν σίγουρη η καταστροφή του σκληρού δίσκου και απώλεια δεδομένων.

Οι σκληροί δίσκοι που χρησιμοποιούμε στους καθημερινούς υπολογιστές μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τους μηχανικούς δίσκους και τους Solid state drive ή κοινώς SSD όπως τους ξέρουν οι περισσότεροι.

Μηχανικοί δίσκοι

ΣΚΛΗΡΟΣ ΔΙΣΚΟΣ

Το πρόβλημα με τους μηχανικούς δίσκους είναι ότι όπως όλες οι μηχανικές συσκευές έχουν μηχανική φθορά. Η φθορά αφορά τα κινούμενα μέρη του δίσκου αλλά και τα κυρίως μέρη του δίσκου στα οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα. Πέραν της φθοράς λόγω χρόνου χρήσης υπάρχει και η φθορά από κραδασμούς και πτώσεις οι οποίες είναι μεγάλης επικινδυνότητας για τους μηχανικούς δίσκους. Πέραν των μηχανικών βλαβών συνηθισμένες είναι και οι βλάβες του PCB Board, της πλακέτας του δίσκου δηλαδή.

Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι κάποιες εταιρείες κατασκευής υπολογιστών προσπαθούν στα  laptop τους ειδικά τα οποία και είναι σχεδιασμένα για μετακίνηση, να προσθέτους υλικά απόσβεσης κραδασμών στην θήκη του σκληρού δίσκου ή και ακόμα ειδικά προγράμματα τα οποία όταν το laptop είναι ανοιχτό και λειτουργεί να μπορούν να αντιλαμβάνονται επικείμενη πτώση και να θέτουν τις κεφαλές ανάγνωσης του δίσκου σε κατάσταση “parking”. Δηλαδή μεταφέρουν την κεφαλή ανάγνωσης εκτός των δίσκων ώστε να προληφθεί όσο τον δυνατόν καταστροφή των δεδομένων.

SSD δίσκοι

ΔΙΣΚΟΣ SSD

Οι δίσκοι SSD έχουν μπει δυναμικά στην ζωή μας τα τελευταία χρόνια λόγω κυρίως της ταχύτητας που προσφέρουν στο σύστημα. Στην πραγματικότητα ο υπολογιστής μας πάντα είχε την ταχύτητα απλά οι μηχανικοί δίσκοι δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με την ταχύτητα του υπολογιστή μας. Έτσι λοιπόν σήμερα οι περισσότεροι αναβαθμίζουμε τα συστήματά μας με SSD δίσκους.

Σε αντίθεση με του μηχανικούς δίσκους οι δίσκοι SSD δεν έχουν μηχανικά μέρη. Αποτελούνται από ηλεκτρονικά κυκλώματα και αποθηκεύουν τα δεδομένα σε NAND flash memory chips τα οποία έχουν την δυνατότητα ακόμα και μετά την διακοπή παροχής ρεύματος.

Λόγω της μη ύπαρξης μηχανικών μερών οι δίσκοι SSD δεν έχουν ευαισθησία σε κραδασμούς οι ακόμα και πτώσεις. Το πιθανότερο είναι ένα laptop να υποστεί άλλη βλάβη μετά από πτώση και όχι βλάβη στον SSD δίσκο.

Βεβαίως όπως και όλα τα υλικά και οι SSD δίσκοι έχουν τις βλάβες τους συνήθως στα ηλεκτρονικά κυκλώματα του PCB Board αλλά και πολλές φορές στα ίδια τα Nand chip που είναι αποθηκευμένα τα αρχεία μας.

 Οι δίσκοι SSD χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες αλλά δεν είναι ο σκοπός αυτού του άρθρου.

SSD ή HDD

Σαφέστατα η τεχνολογία προχωράει μπροστά και η επιλογή θα ήταν οι δίσκοι SSD χωρίς όμως να σημαίνει ότι και αυτοί δεν μπορούν να παρουσιάσουν προβλήματα με αποτέλεσμα την απώλεια δεδομένων.

Τι γίνεται αν χαλασει ο δισκος? Πως επαναφέρω τα αρχεια μου?

Όπως αναφέραμε και στην αρχή του άρθρου ή ώρα της ζημιάς έφτασε. Ο δίσκος χάλασε. Τι γίνεται με τα αρχεία?

Χάριν ευκολίας θα χωρίσουμε τις βλάβες σε βλάβες software και βλάβες Hardware.

Στην περίπτωση των βλαβών Software τα αρχεία μας δεν έχουν χαθεί από τον δίσκο αλλά παρόλα αυτά δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτά.  Οι περιπτώσεις αυτές είναι σαφώς πιο εύκολες στην ανάκτηση των δεδομένων και σχετικά με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας και με σχετικά μικρό και λογικό κόστος.

Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούνται διάφορα προγράμματα ανάκτησης σε περιβάλλον Windows ή  Linux ανάλογα με την περίπτωση.

Οι βλάβες Software κατά κύριο λόγο δεν απαιτούν την επέμβαση στο εσωτερικό του δίσκου.

Στην περίπτωση των βλαβών Hardware τα πράγματα είναι αρκετά πιο δύσκολα και πολύπλοκα. Στους μηχανικούς δίσκους μπορεί να απαιτηθεί η αντικατάσταση μηχανικών τμημάτων π.χ. κεφαλές ή ακόμα και επισκευή ή αντικατάσταση του PCB Board για να υπάρξει πρόσβαση στα δεδομένα.  

Στους SSD Δίσκους τα συνηθισμένα προβλήματα Hardware έχουν να κάνουν με βλάβες του PCB Board και κάποιες φορές και με τα Nand chip.

Λόγω της δυσκολίας και της πολυπλοκότητας αυτών των βλαβών μειώνεται η πιθανότητα ανάκτησης των δεδομένων.

Όπως λέμε συνεχώς και στους πελάτες μας η λύση για να εξασφαλίσουμε τα δεδομένα μας είναι να έχουμε backup. Αυτό μπορεί να είναι απλά σε έναν εξωτερικό δίσκο ή σε συστήματα NAS ή και σε cloud υπηρεσίες όπως το Google drive και το One drive. Σε κάθε περίπτωση όμως ποτέ τα δεδομένα μας δεν πρέπει να είναι σε ένα μόνο μέσο αποθήκευσης.

Πληροφορίες για την ανάκτηση δεδομένων αν έχει πρόβλημα ο δίσκος σας θα βρείτε ΕΔΩ

Comments (0)

No comments at this moment
Επισκευές Laptop

Είστε στο σωστό μέρος για την επισκευή του υπολογιστή σας και του Laptop σας.

Είμαστε εξειδικευμένο SERVICE σε όλες τις μάρκες laptop και διαθέτουμε μεγάλη γκάμα ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για το laptop σας.

Επισκευάζουμε απο μια πολύ μικρή βλάβη μέχρι και πολύ δύσκολες βλάβες της μητρικής πλακέτας. Καμένη μητρική, πρόβλημα bios, κάρτα γραφικών, πρόβλημα σκληρού δίσκου, αλλαγή οθόνης, αλλαγή πληκτρολογίου, αναβάθμιση ταχύτητας του laptop, ανάκτηση δεδομένων απο σκληρό δίσκο και όλες τις πιθανές βλάβες, είμαστε εδώ για εσάς!

Κάποιες από τις μάρκες που είμαστε εξειδικευμένοι και αναλαμβάνουμε είναι:

  • Επισκευή Acer
  • Επισκευή Asus
  • Επισκευή Apple
  • Επισκευή Hp
  • Επισκευή Compaq
  • Επισκευή Dell
  • Επισκευή Lenovo
  • Επισκευή Toshiba
  • Επισκευή Sony vaio
  • Επισκευή Fujitsu
  • Επισκευή Lg
  • Επισκευή MSI
  • Επισκευή Packard Bell
  • Επισκευή Turbox

Παρέχουμε service και ανταλλακτικά για όλα τα μοντέλα.

Για οποιαδήποτε ερώτησή σας καλέστε μας

Αμπελόκηποι Αθήνα, Λ. Κηφισίας 44, 11526 τηλ. 2107790014

Product added to wishlist
Product added to compare.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να

διευκολύνει την παροχή των υπηρεσιών.

Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου,

αποδέχεστε τη χρήση των cookie