Γιατί "καίγονται" οι κάρτες γραφικών?

Γιατί "καίγονται" οι κάρτες γραφικών?

Είναι η πιο συχνή ερώτηση των πελατών μας και θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όσο πιο απλά και κατανοητά γίνεται αυτή την ερώτηση.

Το πρόβλημα αυτό επηρεάζει όλους τους τύπους Laptop, όλους τους επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά ακόμα και τα κινητά τηλέφωνα και Tablet.

Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάπου ότι το πρόβλημα δημιουργείται από την υπερθέρμανση. Σωστό είναι αυτό αλλά γιατί από την υπερθέρμανση?

Άλλωστε για αυτό δεν υπάρχουν οι ψήκτρες και οι τεράστιοι ανεμιστήρες? 

Όταν αγοράζεται ένα laptop ή επιτραπέζιο υπολογιστή πουθενά δεν θα βρείτε στο εγχειρίδιο λειτουργίας του ότι η συσκευή σας χρειάζεται περιοδική συντήρηση στο σύστημα ψύξης. Παρόλα αυτά χρειάζεται.

Γιατί χρειάζεται?

Κατά την λειτουργία του laptop ή του επιτραπέζιου υπολογιστή, το σύστημα για να κατεβάσει τις θερμοκρασίες που δημιουργούνται κατά την λειτουργία, τροφοδοτεί με κρύο αέρα το σύστημα ψύξης και ο αέρας αυτός απορροφά την θερμότητα και την αποβάλει από τις εξόδους του ζεστού αέρα του συστήματος ψύξης.

Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει όταν το laptop ή το desktop είναι καινούργια. Μετά όμως την πάροδο του χρόνου λόγω του ότι ο κρύος αέρας που εισάγεται στο σύστημα για την ψύξη, φέρνει μαζί του και σκόνη από τον περιβάλλοντα χώρο, αυτή η σκόνη κολλάει στα τοιχώματα της ψήκτρας με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να φράξει την έξοδο του ζεστού αέρα και έτσι η ψήκτρα δεν μπορεί να αποβάλει την θερμοκρασία με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται ακόμα περισσότερο.

Ποιος είναι ο χρόνος μέχρι το πρόβλημα? 

Το χρονικό διάστημα για να φτάσει ο υπολογιστής σε σημείο το οποίο η σκόνη δημιουργεί πρόβλημα εξαρτάται από την χρήση του κάθε μηχανήματος και βεβαίως ο χώρος που χρησιμοποιείται.  Για παράδειγμα άλλο χρόνο χρειάζεται ένας υπολογιστής με λειτουργία 1-2 ώρες την ημέρα και άλλο με 10 ώρες την ημέρα. Από την εμπειρία μας των χιλιάδων Laptop που έχουν περάσει από το εργαστήριό μας, έχουμε δει ότι για ένα laptop με χρήση 1-2 ώρες την ημέρα χρειάζεται συντήρηση στην ψύξη του κάθε 2 χρόνια. Για μεγαλύτερη ημερήσια χρήση καλό είναι η συντήρηση να γίνεται ετησίως.

Δηλαδή οι κάρτες γραφικών καίγονται από την ζέστη?

Όχι ακριβώς. Για να καταλάβουμε το πρόβλημα ας σκεφτούμε το εξής. Το chip της κάρτας γραφικών για να κολλήσει στην πλακέτα του χρειάζονται 218°. Φανταστείτε λοιπόν ότι για να γίνει λειτουργικό το chip στην πλακέτα χρειάζεται τρομερή θερμοκρασία η οποία ούτε κατά διάνοια μπορεί να δημιουργηθεί από την λειτουργία του ίδιου του συστήματος ώστε να “ξεκολλήσει” το chip και να μην λειτουργεί.

Το πρόβλημα είναι οι συνεχόμενες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας σε ζέστη και κρύο. Όπως όλα τα υλικά έτσι και τα chip έχουν το φαινόμενο της διαστολής και συστολής. Όταν αυτό γίνεται πολύ έντονο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών το αποτέλεσμα συνήθως είναι το “ράγισμα” κάποιων από τις ενώσεις του chip στην πλακέτα του με αποτέλεσμα την μη λειτουργία του. Αυτό εξηγεί γιατί για παράδειγμα μπορεί στο laptop να μην έχουμε εικόνα στην οθόνη του και να έχουμε εικόνα σε εξωτερική οθόνη ή να έχουμε γραμμές ή όταν είναι κρύο και το ανοίγουμε δουλεύει και μετά όταν ζεσταθεί σταματάει και πολλά άλλα. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το ποιο σημείο των ενώσεων έχει το πρόβλημα.

Και ποια είναι η αντιμετώπιση στο πρόβλημα?

Όπως είπαμε το πρόβλημα ξεκινάει από την μη συντήρηση των συστημάτων ψύξης. Το βασικότερο λοιπόν είναι να έχουμε μια σωστή συντήρηση του συστήματος ψύξης όχι μόνο από την σκόνη αλλά και με αντικατάσταση των θερμοαγώγιμων υλικών “πάστες”  την λίπανση του ανεμιστήρα και άλλα που θα βελτιώσουν την απόδοση του συστήματος. Αν δείτε τα κόστη συντήρησης εδώ θα δείτε ότι η συντήρηση είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την ολική βλάβη.

κάρτα γραφικών

Δεν το πρόλαβα και πλέον έχει πρόβλημα, φτιάχνεται αξιόπιστα?

Εφόσον λοιπόν φτάσαμε σε αυτή την φάση και η κάρτα μας έχει πρόβλημα εξετάζουμε τις πιθανότητες επισκευής. 

Επειδή όπως εξηγήσαμε παραπάνω το πρόβλημα συνήθως δημιουργείται στις ενώσεις και σπανιότερα εσωτερικά στην ίδια την κάρτα γραφικών, έτσι οι πιθανότητες επισκευής είναι συνήθως μεγάλες. 

Μπορείτε να δείτε εδώ για να πάρετε μια εικόνα των επισκευών.

Γενικότερα τα καταστήματα service χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για την επισκευή της κάρτας γραφικών. Την μέθοδο reflow, “ψήσιμο στον φούρνο”, reballing. Ο βασικός σκοπός της επισκευής είναι να ξανά κολλήσουν οι ενώσεις που όπως είπαμε παραπάνω συνήθως έχουν το πρόβλημα.

Η μέθοδος reflow δεν είναι ενδεδειγμένη μέθοδος διότι ακόμη και με ειδικά μηχανήματα επισκευής απλά ζεσταίνουν το chip σε τέτοιο βαθμό ώστε να διαστέλλεται πάρα πολύ όχι όμως να κολλάει μόνιμα τις ενώσεις. Το αποτέλεσμα είναι λόγω της διαστολής οι ενώσεις προσωρινά λειτουργούν αλλά το chip μετά από κάποιες ακόμα συστολές και διαστολές  θα ξανά παρουσιάσει το αρχικό πρόβλημα.

Η μέθοδος αν μπορούμε να μιλήσουμε για μέθοδο “ψήσιμο στον φούρνο” κάνει ότι και η μέθοδος reflow απλά με κανέναν απολύτως έλεγχο στην θερμοκρασία και άλλες παραμέτρους επισκευής. Σαφώς πρόκειται για τελείως αντιεπαγγελματικό τρόπο επισκευής.

Η μέθοδος reballing είναι η βασικότερη μέθοδος επισκευής με τις μεγαλύτερες πιθανότητες αντοχής στον χρόνο. Οι πιθανότητες είναι καλύτερες γιατί επιτυγχάνεται ο στόχος επανακόλλησης του chip στην βάση του. Φυσικά αυτή η μέθοδος είναι η πιο δύσκολη και χρονοβόρα και φυσικά με μεγαλύτερο κόστος. Το reballing βεβαίως όπως είπαμε επισκευάζει τις ενώσεις του chip με την βάση του αλλά στην περίπτωση που το chip έχει εσωτερικό πρόβλημα ο μόνος πλέον τρόπος αντιμετώπισης είναι η ολική αντικατάσταση του chip.

Κλείνοντας, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο βασικός κανόνας είναι η πρόληψη με την περιοδική συντήρηση του laptop σας ή του επιτραπέζιου υπολογιστή σας.

Comments (0)

Επισκευές Laptop

Είστε στο σωστό μέρος για την επισκευή του υπολογιστή σας και του Laptop σας.

Είμαστε εξειδικευμένο SERVICE σε όλες τις μάρκες laptop και διαθέτουμε μεγάλη γκάμα ανταλλακτικών και εξαρτημάτων για το laptop σας.

Επισκευάζουμε απο μια πολύ μικρή βλάβη μέχρι και πολύ δύσκολες βλάβες της μητρικής πλακέτας. Καμένη μητρική, πρόβλημα bios, κάρτα γραφικών, πρόβλημα σκληρού δίσκου, αλλαγή οθόνης, αλλαγή πληκτρολογίου, αναβάθμιση ταχύτητας του laptop, ανάκτηση δεδομένων απο σκληρό δίσκο και όλες τις πιθανές βλάβες, είμαστε εδώ για εσάς!

Κάποιες από τις μάρκες που είμαστε εξειδικευμένοι και αναλαμβάνουμε είναι:

 • Επισκευή Acer
 • Επισκευή Asus
 • Επισκευή Apple
 • Επισκευή Hp
 • Επισκευή Compaq
 • Επισκευή Dell
 • Επισκευή Lenovo
 • Επισκευή Toshiba
 • Επισκευή Sony vaio
 • Επισκευή Fujitsu
 • Επισκευή Lg
 • Επισκευή MSI
 • Επισκευή Packard Bell
 • Επισκευή Turbox

Παρέχουμε service και ανταλλακτικά για όλα τα μοντέλα.

Για οποιαδήποτε ερώτησή σας καλέστε στα καταστήματά μας

Αμπελόκηποι Αθήνα, Λ. Κηφισίας 44, 11526 τηλ. 2130248060 - 2107790014

Αιγάλεω, Θηβών 461, 12243 Τηλ. 2117353345

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookie για να

διευκολύνει την παροχή των υπηρεσιών.

Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου,

αποδέχεστε τη χρήση των  cookie